آریتمی قلب
کژ آهنگی یا آریتمی قلبی (Cardiac arrhythmia) به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است. ریتم طبیعی قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر میشود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطنها منقبض میشوند. ریتم طبیعی قلب بین شصت تا صد ضربان در دقیقهاست.
انواع آریتمی
چهار نوع اصلی آریتمی وجود دارد: ضربان اضافی، تاکی کاردی فوق بطنی، آریتمی بطنی و برادی کاردی.
به کندی ریتم قلب برادی کاردی و به تندی ریتم قلب تاکی کاردی میگویند. برادی کاردی گاهي فیزیولوژیک است مانند افراد ورزشکار و گاه پاتولوژیک است مانند برادی کاردی ناشی از سکته قلبی.
فیبریلاسیون دهلیزی و فیبریلاسیون بطنی انوع دیگری از آریتمی قلبی هستند که تحریک الکتریکی مسیر مشخصی را در قلب طی نمیکند و سلولهای دهلیز یا بطن به صورت نامنظم تحریک میشوند. در نوع دیگری از آریتمی قلبی، ضربان دهلیز و بطن از هم منفک شدهاند و هر کدام با ریتمهای مجزا و از مراکز مجزا تحریک میشوند (انفکاک دهلیزی بطنی).
گاهی آریتمی بر اثر مصرف مشروبات الکلی، استفاده زیاد از سیگار یا ورزشهای سنگین رخ میدهد. پزشک در این مورد با سوالاتی به تشخیص خود میپردازد. همچنین ممکن است پزشک از آزمایشها و تستهایی کمک بگیرد مثل نوار قلب. تستهای فیزیکی هم در زمان ثبت نوار قلب احتمالاً به پزشک در تشخیص آریتمی کمک میکند.
درمان
-
تغییر شیوه زندگی
-
داروهای ضد انعقاد خون جهت کاهش میزان خطر لخته شدن خون و سکته مغزی
-
داروهای پیشگیری ، کنترل آریتمی و درمان شرایط مربوط به آن مانند پرفشاری خون، بیماری کروناری قلبی و نارسایی قلبی
-
ضربانساز که از یک باتری جهت کمک به تنظیم ضربان قلب استفاده میکند
-
تحریک الکتریکی یا دفیبریلاسیون قلبی از طریق دفیبریلاتورهای قلبی کاشتنی یا الکتروشوک قلبی
-
جراحی
-
انهدام (تخریب) بافت قلبی