سکته قلبی
سکته قلبی یا آنفارکتوس میوکارد (Myocardial infarction) عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت از بین رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی میدهد. این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. عمدهترین دلیل سکته بستهشدن رگهای تغذیهکننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده میشود. سکته قلبی نوعی عارضه فراگیر است که هرساله باعث درگذشتن هزاران تن میگردد.اصلاح زندگی یکی از عوامل پیشگیری از سکته قلبی است. در میان عوامل مساعدکننده دیابت، فشارخون بالا، کلسترول خون بالا افراط در استعمال دخانیات و الکل، عدم فعالیت بدنی، فشار عصبی، سابقه فامیلی و سن قابل ذکراند.
علائم سکته قلبی
در اکثر موارد آنفارکتوس میوکارد همراه با تظاهرات معمولی و تیپیک است که تشخیص را آسان میسازد. یک درد موضعی قفسه سینه که در مرکز قفسه صدری (سینه) با قابلیت انتشار بهطرف آرواره، بازوها، پشت و گردن، سمپتوم ویژه در سکته قلبی است و بیشتر از ۲۰ دقیقه طول میکشد و اگر درمان نشود این درد آزاردهنده و بحرانی شده و مدتها به طول میانجامد.
گاهی علائم چندین ساعت با مصرف تری نیتروگلیسرین مقاومت میکند، داروی دوپرواترین درد آنژین را آرام میکند. همچنین الکتروکاردیوگرام اورژانسی و فوری میتواند تشخیص را آسان سازد. در تعداد زیادی از موارد انواع آنفارکتوس وجود دارد که بهصورت تشویش و اضطراب تظاهر میکند. به عنوان مثال اشکال هاضمهای و احساس کاذب آروغزدن، عصبی بودن، تنگی نفس (به علت اشکال در بطن چپ و در نتیجه ادم ریوی)، خیز و تورم در دست و پا که گاهی بدون تشخیص است و تنها اتفاقی در آزمایش قلبی و آزمایش روتین و منظم پزشکی با تشخیص آن برخورد میشود.
پیشگیری از سکته قلبی
با تغییر سبک زندگی به یک سبک سالم میشود از خطر بیماریهای قلبی پیشگیری نمود. عوامل اساسی یک سبک زندگی سالم شامل:
- سیگار نکشیدن یا ترک سیگار
- رژیم غذایی مناسب حاوی ماهی، سبزی و میوه زیاد، و کم خوردن چربی و قند و کاهش وزن.
- حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در روز
- کنترل بیماریهایی از قبیل دیابت، فشارخون بالا و کلسترول
- دوری از محیط پراسترس و تنش های روزمره
- خوابیدن به مدت نیم ساعت یا کمی بیشتر در میانه روز میتواند فشار خون را پایین آورده در نتیجه سبب کاهش خطر حمله قلبی تا ۱۰ درصد شود.
- پژوهشگران اعتقاد دارند که واکسن آنفلوآنزا در برابر حمله قلبی و سکته مغزی نقش محافظتی دارد و برای بیماران قلبی توصیه شدهاست.